Nintendo 8 bit

Wie herinnert hem zich niet? DE spelcomputer die iedereen bezig hield vanaf ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat: de Nintendo 8 bit. Vanaf 1986 werd deze ‘derde generatie’ spelcomputers, zoals ze worden genoemd, op de markt gebracht en iedereen was meteen verkocht. De Japanse spelcomputer nam iedereen in beslag en vele uren werden er doorgebracht voor de televisie.

classic nintendo

Historie

Na de zogenaamde ‘video game crash’ in Japan, ook wel de ‘Atari Shock’ genoemd, kwam er een enorme recessie op gang in de spelindustrie. Nadat er 3.2 biljoen was omgezet in 1983, kwam het als een enorme schok toen er nog maar 100 miljoen werd omgezet in 1985. Nadat vele bedrijven failliet waren gegaan, kwam het grote succes van het Nintendo Entertainment System, in de late jaren 80.

En toen…

Via de floppy disks konden de spellen als het ware in de Nintendo worden ‘geschoven’ en kon de pret beginnen. Spellen als Super Mario Bros (3) en PacMan gingen als warme broodjes over de toonbank. In plaats van de standaard consoles werd de ‘light gun’ uitgebracht. Space Invaders werd uitgebracht voor de Nintendo en samen met de ‘light gun’ was dit een enorm succes. Er was zelfs een tijdelijk muntentekort in Japan door de muntautomaten!

En toen kwam het moment dat men niet meer thuis hoefde te blijven om spellen te kunnen spelen; De Game Boy kwam uit! Eerst in Japan en Amerika (1989) en een jaar later in Europa. In full colour konden nu spelletjes worden gespeeld, zoals Tennis en Super Mario Land.

The Game Boy Pocket werd uitgebracht en had grotere A en B knoppen en een veel beter batterij leven. Langer plezier dus! Vanaf nu kon er in kleur worden gespeeld. Van de Game Boy en de Game Boy Colour samen werden ruim 115 miljoen exemplaren verkocht. En dat terwijl de spelcomputers voor toen best prijzig waren; de Game Boy was US$89.95 en de Game Boy Colour was US$ 149.99.

Maar dat stopte de pret absoluut niet! Hele groepen mensen stonden voor hun enorm grote tv (met ‘kont’) te zappen tijdens Ray-O-Lite of Duck Hunt. En tot de dag van vandaag beheerst Nintendo de spelmarkt met zijn geweldig doorontwikkelde spelcomputers voor de hele familie, van schietspellen tot het verzorgen van dieren. En dat begon allemaal met de Nintendo 8 bit. Opdat we nooit mogen vergeten.